Aanrijding tijdens ritsen op de snelweg, wie is aansprakelijk?

In het kort

  • Ritsen lijkt in theorie kinderlijk eenvoudig. Toch ontstaat er vaak file op knooppunten waar door vele voertuigen ingevoegd moet worden. In sommige gevallen leidt die tot aanrijdingen met een andere automobilist of motorrijder.
  • Indien u tijdens het ritsen een aanrijding krijgt, heeft u meestal schade en soms zelfs ook letselschade. Als regel geldt dat een ieder zijn eigen schade draagt, tenzij een ander aansprakelijk is. Als er na het auto-ongeluk proces-verbaal is opgemaakt door de politie, dan zal daaruit blijken wie de schuldige is.
  • Bij het ritsen is de invoegende auto vaak aansprakelijk voor het ongeval, tenzij de invoegstrook ook een uitvoegstrook is (een 'weefvak'). Indien twee automobilisten kin een weefvak wisselen van rijstrook biedt de wet namelijk geen uitsluitsel wie voorrang heeft.
  • Onze ervaren specialisten kunnen u helpen met de vraag of de tegenpartij aansprakelijk is en u uw letselschade op hen kunt verhalen. Wilt u vrijblijvend advies? Neem dan contact met ons op.
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Ritsen op de snelweg, u heeft ongetwijfeld wel eens meegemaakt hoe onduidelijk een dergelijke situatie kan zijn. Want wie heeft er nu voorrang, in- of uitvoegend verkeer? Of is het een kwestie van coulance en elkaar wat ruimte geven in het verkeer? In veel gevallen gaat het ritsen en in- en uitvoegen op de snelweg goed, hoewel dit soms ternauwernood kan zijn. Maar wat als er tijdens het ritsen een aanrijding gebeurt? Wie is dan de schuldige partij en dus aansprakelijk voor de veroorzaakte schade en letselschade? B&O Letselschade legt het u uit en geeft u advies bij letselschade door een aanrijding.

Juridische hulp bij een aanrijding

Als u een aanrijding met de auto heeft gehad, of dat nu is binnen de bebouwde kom, op de provinciale weg of op de snelweg, dan is de schrik groot en de verwarring compleet door de vaak onoverzichtelijke situatie. Had u nu wel of geen voorrang? Wie is er nu eigenlijk schuldig aan het ongeval en draait op voor alle ontstane schade? Legt u daarom indien mogelijk de situatie zo veel mogelijk vast. U kunt dit doen door foto’s te nemen van de verkeerssituatie en de schade. Bovendien kunt u zoveel mogelijk informatie verzamelen van betrokkenen en getuigen. Dit is van uitermate belang om uw mogelijke letselschadezaak op te bouwen. Bent u er niet zeker van wie aansprakelijk is voor uw (letsel)schade? Neemt u dan ook  contact op met de letselschade juristen van B&O Letselschade. Wij geven u een vrijblijvend advies. Als de andere partij aansprakelijk gesteld kan worden, kunnen wij u zelfs onze juridische hulp geheel gratis aanbieden.

Nadere informatie over communicatie met verzekeraar bij letselschade door een aanrijding

Wat is ritsen?

Ritsen is een term uit de verkeerskunde welke wordt gebruikt om aan te geven dat er verplicht van rijstrook moet worden gewisseld op een ordelijke manier, namelijk linker- en rechterbaan om de beurt. Vaak staat hierbij langs de kant van de weg een verkeersbord die het ritsen aangeeft door middel van één of twee doorgaande pijlen en een afbuigende pijl (de baan die moet invoegen). Het ritsen is dus het beurtelings invoegen van voertuigen op een vrije rijstrook bij een vermindering van het aantal rijstroken. Ritsen dient er voor te zorgen dat het verkeer blijft doorstromen bij een versmalling.

Ritsen op de snelweg, zo doet u dat

Goed ritsgedrag bestaat uit de volgende stappen:

  1. U rijdt zo lang mogelijk door op de invoegende rijstrook
  2. Op ongeveer 300 meter voor de versmalling, welke is aangegeven met een verkeersbord, past u uw rijsnelheid aan die van de auto’s op de aanliggende strook
  3. De voertuigen op de aanliggende strook maken vrijwillig ruimte om u er, als invoegend voertuig, tussen te laten
  4. U voegt in op ongeveer 50 meter voor de versmalling zonder afremmen en verstoringen in de ontstane ruimte. U als invoegende bestuurder en de achterliggers kunnen de rit probleemloos vervolgen

Bij werkzaamheden of een verkeersongeval op een snelweg waar geen signalering actief is, word een pijlwagen ingezet. Tweehonderd meter voor de pijlwagen hangt een bord dat de snelweg van 2 rijstroken naar 1 rijstrook toe gaat.

Ritsen op de snelweg: chaos en verwarring

Ritsen lijkt in theorie kinderlijk eenvoudig. Toch veroorzaken automobilisten altijd kilometers file bij het knooppunt waar door vele voertuigen ingevoegd moet worden. Bij de aankondiging van het ritsen na 300 meter ontstaat er toch vaak blinde paniek bij veel automobilisten. Het gros trapt al op de rem of men voegt al veel te snel in op de andere rijbaan en houdt daarmee de achterliggers op. Bij het bord ‘Ritsen vanaf hier’ staan de automobilisten stil omdat het allemaal niet meer lekker doorstroomt. Dit rijgedrag zorgt alom voor verwarring en chaotische situaties. En in sommige gevallen met aanrijdingen tot gevolg: met een andere automobilist of met een passerende motorrijder.

Voorrang tijdens ritsen op de snelweg

Invoegen is een bijzondere verrichting waarbij voorrang wordt verleend aan de bestuurders op de doorgaande rijbaan. Hierbij vinden we het als invoegende bestuurder heel normaal dat de auto’s op de doorgaande baan even inhouden of een strook opschuiven om ruimte te maken. Maar dit is een gunst, geen verplichting. Is de invoegstrook ook een uitvoegstrook (een ‘weefvak’), dan moeten invoegende en uitvoegende auto’s weggebruikers die op dezelfde rijbaan blijven voor laten gaan. Wisselen beiden van rijstrook, dan biedt de wet geen uitsluitsel wie voorrang heeft. Vaak wordt echter wel geadviseerd, als de omstandigheden dit toelaten, om het uitvoegende verkeer voor te laten gaan. Het betreft een situatie waarin van de verschillende weggebruikers wordt verlangd rekening met elkaar te houden en de snelheid aan te passen ten einde het invoegen (ritsen) zo soepel mogelijk te laten plaatsvinden.

Aansprakelijkheid bij aanrijding tijdens ritsen

Indien u tijdens het ritsen een aanrijding krijgt, heeft u meestal schade en soms zelfs ook letselschade. Hoe is de aansprakelijkheid bij aanrijdingen tijdens het ritsen geregeld?

Als regel geldt dat een ieder zijn eigen schade draagt, tenzij een ander aansprakelijk is. De aansprakelijkheid bij aanrijdingen waarbij alleen gemotoriseerde voertuigen betrokken zijn, ligt bij degene die een verkeersfout heeft gemaakt. Of u uw letselschade kunt claimen en uw schade vergoed krijgt na een aanrijding, is doorgaans afhankelijk van de vraag wie de aanrijding heeft veroorzaakt. De veroorzaker is in veel gevallen namelijk ook aansprakelijk voor de gevolgen van het ongeval. Als er na het auto-ongeluk proces-verbaal is opgemaakt door de politie, dan zal daaruit blijken wie de schuldige is.

Letselschade claimen na aanrijding tijdens ritsen

Als u iemand anders aansprakelijk kunt stellen voor het ongeval (en dus voor uw letselschade), kunt u van die partij een letselschadevergoeding vorderen. Onder letselschade vallen alle uitgaven die u moet doen als gevolg van het ongeluk. Denkt u daarbij aan medische kosten, schade aan persoonlijke eigendommen en ook aan vervoerskosten naar een arts of kosten wegens studievertraging. Bent u (tijdelijk) arbeidsongeschikt geworden en loopt u daardoor inkomsten mis? Ook inkomensverlies is een schadepost waarvoor u vergoeding kunt krijgen.

Voordat u uw letselschade claimen kunt, moet de tegenpartij wel eerst zijn of haar aansprakelijkheid erkennen. En dat is in veel gevallen niet eenvoudig, omdat de verzekeraar van de tegenpartij moeilijk kan doen over de hoogte van uw schadeclaim. En dan kunt u heel goed de deskundige hulp van een letselschade jurist gebruiken. Wij hebben een team experts voor u klaarstaan die precies weten welke valkuilen er in een letselschade traject zijn.

Gratis juridische hulp bij een aanrijding

Het inschakelen van een letselschade jurist van B&O Letselschade brengt veel voordelen met zich mee. Om uw letselschade zo zorgvuldig mogelijk te kunnen claimen, berekenen wij samen met u de totale letselschade die u door de aanrijding tijdens het ritsen heeft opgelopen. Uit ervaring weten wij dat slachtoffers van een auto-ongeluk soms schadeposten over het hoofd zien die zij wel degelijk vergoed kunnen krijgen van de aansprakelijke partij. Wij zorgen er eveneens voor dat uw letselschadeclaim zo snel mogelijk bij de tegenpartij ligt en dat deze zo vlot mogelijk wordt afgewikkeld.

U hoeft zich geen zorgen te maken over eventuele kosten die ontstaan als u één van onze letselschade juristen inschakelt. De verzekering van de automobilist die het ongeluk heeft veroorzaakt, moet ook deze kosten vergoeden. Onze juridische diensten zijn in dat geval dus gratis. Neemt u contact met ons op voor nadere informatie of een vrijblijvend advies.

Gepost op

Lees meer over:

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74