Aangereden door een doorgereden motorvoertuig of onverzekerde bestuurder, wat te doen?

WaarborgfondsEen aanrijding is op zichzelf al erg genoeg. U heeft schade aan uw voertuig en bij een ernstig ongeval ook letselschade opgelopen. Maar helaas gebeurt het ook regelmatig dat de verantwoordelijke van het ongeval doorrijdt en het slachtoffer ontredderd of zelfs gewond achterlaat. In een enkel geval is de schuldige bestuurder niet verzekerd of is er sprake van een gestolen auto die de aanrijding veroorzaakt. En dat maakt het heel lastig, zo niet onmogelijk, om uw schade te claimen. Wat moet u doen in een dergelijke situatie? Kunt u de schadevergoeding waar u recht op heeft vergeten? B&O Letselschade legt u uit wat u in zo’n situatie het beste kunt doen en helpt u alsnog uw schadeclaim te vorderen.

Gratis juridische hulp bij een ongeval

Een letselschade jurist is gespecialiseerd in het vorderen van letselschade bij de tegenpartij die aansprakelijk gesteld kan worden voor het ongeval waarbij u betrokken was. Veel mensen zijn bang voor de hoge kosten die deze juridische hulp met zich mee kan brengen. Gezien de soms hoge tarieven die er geroepen worden in media, begrijpen wij bij B&O Letselschade dat heel goed. Toch werkt dat bij een letselschade jurist geheel anders. Omdat de aansprakelijke partij al uw kosten moet betalen, ook uw juridische, kunnen wij u onze diensten geheel gratis aanbieden. Zo kunt u zich helemaal richten op uw gezondheid en herstel zonder financiële zorgen.

Nadere informatie over wat te doen wanneer een bestuurder doorrijdt na een aanrijding

Geen schadeverhaal mogelijk na verkeersongeval?

Letseschadevergoeding door WaarborgfondsAls u een verkeersongeval krijgt waarbij de dader niet bekend of onverzekerd is, zult u bang zijn dat u uw materiële en immateriële schade niet vergoed krijgt. Want hoe kunt u achterhalen wie de aansprakelijke partij is? En hoe kunt u een schade claimen bij een onverzekerde persoon? Gelukkig is uw angst dat er geen schadeverhaal mogelijk is, niet (helemaal) gegrond. Er bestaat namelijk in Nederland een vangnet voor verkeersslachtoffers in situaties waarbij er sprake is van een doorrijder, een gestolen auto of een onverzekerde automobilist. Dit is het zogeheten Waarborgfonds Motorverkeer.

Vergoeding door het Waarborgfonds Motorverkeer

Alle Nederlandse motorrijtuigverzekeraars vergoeden jaarlijks een bijdrage aan het Waarborgfonds Motorverkeer. Het Waarborgfonds vergoedt, net als een WA-verzekeraar, de letselschade (waaronder smartengeld) die veroorzaakt is door een motorvoertuig zoals een auto, scooter of vrachtwagen. De achterliggende gedachte van het fonds is dat het verkeersslachtoffer er niet de dupe van mag worden dat hij of zij is aangereden door een gemotoriseerde weggebruiker die niet aan zijn wettelijke verplichting heeft voldaan.

Een letselschade slachtoffer die is aangereden zonder duidelijke dader kan een vordering tot schadevergoeding indienen bij het Waarborgfonds en zijn of haar schade vergoed krijgen, op eenzelfde manier als wanneer de aansprakelijke partij wel bekend was geweest.

Strenge normen schadevergoeding Waarborgfonds

Het Waarborgfonds hanteert strenge normen om verkeersslachtoffers aanmerking te laten komen voor schadevergoeding. U kunt uw schade melden bij het Waarborgfonds als:

  • De veroorzaker van de schade onbekend is, omdat deze is doorgereden en u hierdoor zijn identiteit niet kunt achterhalen. Ook al keert het Waarborgfonds uw schade uit, de veroorzaker gaat niet vrijuit. Zij zullen er alles aan doen de identiteit van de dader te achterhalen en het uitgekeerde schadebedrag bij hem/haar terug te eisen
  • De veroorzaker wel bekend is, maar het motorvoertuig van de dader onverzekerd is
  • De veroorzaker wel bekend is, maar het motorvoertuig van de dader gestolen is
  • De veroorzaker wel bekend én verzekerd is, maar diens verzekeringsmaatschappij failliet is
  • De veroorzaker wel bekend, maar niet verzekerd is, omdat hij van de overheid een vrijstelling heeft gekregen vanwege principiële bezwaren

Waarborgfonds

Schade verhalen bij Waarborgfonds

Wanneer één van bovenstaande situaties van toepassing is, kunt u niet direct uw schade verhalen op het Waarborgfonds. U zal zelf eerst de volgende stappen moeten ondernemen:

  • De tegenpartij tot betaling manen als er sprake is van een onverzekerd voertuig
  • Alles in het werk te stellen om achter de identiteit van de veroorzaker te komen als de dader is doorgereden. U doet er daarom goed aan om direct de politie in te schakelen en een proces verbaal op te laten stellen
  • Zoveel mogelijk bewijzen verzamelen van het ongeval als de dader is doorgereden. Denk aan getuigen, foto’s en aantekeningen
  • Alles in het werk te stellen om van de dader een vergoeding te krijgen als er sprake is van een gestolen voertuig of een gemoedsbezwaarde

Bewijs door letselschade slachtoffer

Bewijs bij letselschadeOm in aanmerking te komen voor schadevergoeding van het Waarborgfonds zal het slachtoffer daarnaast moeten kunnen aantonen dat hij of zij aangereden is, specifiek door een motorvoertuig waar de hier bovengenoemde normen van het Waarborgfonds voor gelden. Ons kantoor kan u daarbij de juiste hulp bieden in het letselschadetraject. Denkt u daarbij bijvoorbeeld aan het opvragen van het proces-verbaal van het politieonderzoek, het vastleggen van getuigenverklaringen en het zo mogelijk veilig stellen van camerabeelden.

Ook het inschakelen van een medisch adviseur kan een deel van het benodigde bewijs opleveren. De medisch adviseur kan het bestaande letsel bij het slachtoffer analyseren en vaststellen dat het letsel dusdanig is, dat dit wel veroorzaakt moet zijn door een motorvoertuig.

Schade melden bij Waarborgfonds

U kunt al uw schade melden bij het Waarborgfonds, maar er geldt wel een eigen risico van €250,00. Claimen heeft dus niet zo veel zin als uw schadebedrag gelijk is aan of kleiner is dan het eigen risico. Het eigen risico geldt overigens alleen voor materiële schade en niet bij letselschade of schade veroorzaakt door een onverzekerd motorvoertuig.

Tot veertien dagen na de schade heeft u de tijd om aan te tonen dat u er alles aan heeft gedaan om de identiteit van de veroorzaker van het ongeval te achterhalen. Tot drie jaar na het ongeval kunt u uw letsel- en autoschade verhalen op het Waarborgfonds. Ook al klinkt dit als ruim de tijd, u kunt het beste zo snel mogelijk een schadeclaim indienen bij het Waarborgfonds. Er moeten namelijk getuigen zijn voor het afleggen van verklaringen en andere bewijsstukken kunnen zoek raken naarmate de tijd verstrijkt. Het is in uw eigen belang om vooral niet te lang te wachten.

B&O Letselschade expert adviseert u

Het is algemeen bekend dat door het Waarborgfonds 1 op de 4 claims wordt afgewezen. Een expert van B&O Letselschade inschakelen helpt u bij alle bovengenoemde stappen. Deze kan ook goed vooraf inschatten of u al uw letsel- en autoschade kan verhalen op het Waarborgfonds. En of het indienen van een schadeclaim kans van slagen heeft. Neemt u contact met ons op voor nadere informatie of een vrijblijvend advies.

Gepost op

Letselschadejurist en eigenaar B&O Letselschade

Lees meer over:

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74