Letsel door val van dak

In het kort

  • Als werknemer kunt u na een val van een dak uw werkgever in de meeste gevallen aansprakelijk stellen voor uw letselschade. De verzekering moet dan uw schadevergoeding betalen.
  • Onze ervaren juristen kunnen u gratis helpen en nemen u al het werk uit handen. Zo kunt u zich richten op uw herstel en helpen wij u te krijgen waar u recht op heeft.
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Een val van een dak is een veelvoorkomend bedrijfsongeval in Nederland. Dit komt onder andere door de stijging in het aantal zonnepanelen in de afgelopen jaren. Een trend die zich de komende jaren waarschijnlijk nog wel doorzet. Ook bij andere werkzaamheden zoals het leggen van dakpannen of bouwwerkzaamheden kan een val van een dak gebeuren. Vaak met ernstig letsel tot gevolg. Als werknemer kunt u in de meeste gevallen uw werkgever aansprakelijk stellen en een schadevergoeding claimen. En bij aansprakelijkheid van de werkgever kunnen onze letselschadejuristen u daar gratis bij helpen.

Onveilig werken op daken

In de afgelopen drie jaar zijn er veertig ongevallen gebeurd bij het leggen van zonnepanelen en maar liefst vijf mensen overleden. En ook in andere branches zijn er dergelijke statistieken. In sommige gevallen is een ongeluk niet te voorkomen. Maar helaas wordt er ook te vaak onveilig gewerkt met verregaande gevolgen. Werknemers kiezen dan voor snelheid boven veiligheid en zijn niet gezekerd of er is geen dakrandbeveiliging. Een ongeluk kan dan zomaar gebeuren.

Werkgeversaansprakelijkheid

Maar hoe zit het dan met de aansprakelijkheid? In bijna alle gevallen is uw werkgever bij een val van een dak aansprakelijk voor uw letselschade. Ook als u onveilig heeft gewerkt. Uw werkgever heeft namelijk een zorgplicht, wat inhoudt dat de werkgever verplicht is te zorgen voor een veilige werksituatie, veilig materiaal en voorlichting over het gebruik van het materiaal. Daarnaast moet uw werkgever er ook op toezien dat u de regels naleeft. In de meeste gevallen kunt u uw werkgever daarom aansprakelijk stellen, ook als u zelf onveilig aan het werk was. Alleen in uitzonderlijke gevallen bent u daarom zelf aansprakelijk na een val van een dak.

Het is na een ongeval belangrijk dat u meteen bewijslast verzameld van het ongeval. Maak foto’s van de werksituatie (of laat anderen dat doen), noteer gegevens van getuigen en ga direct naar de huisarts of het ziekenhuis. Bewaar ook alle bonnetjes van de kosten die u maakt als gevolg van het ongeval. Op deze manier bouwt u de bewijslast op waarmee u uw zaak sterker maakt. Vervolgens kunt u uw werkgever aansprakelijk stellen voor uw letselschade. Onze juristen kunnen dat ook voor u doen. En wees gerust, bijna alle werkgevers zijn verzekerd voor bedrijfsongevallen. Dat betekent dat de verzekering de schadevergoeding betaalt en niet de werkgever zelf. Hierdoor kan de werkrelatie vaak goed blijven zodat u indien mogelijk gerust terug kunt keren in het bedrijf.

Heeft u ernstig lichamelijk letsel opgelopen doordat u van een dak gevallen tijdens werk? Het is dan altijd nodig om de Arbeidsinspectie hiervan op de hoogte te stellen. De Arbeidsinspectie zal onder meer bekijken of uw werkgever de ARBO-wet overtreden heeft.

Schadevergoeding na val van dak

Na een val van een dak kunt u een schadevergoeding claimen. De schadevergoeding is een optelsom van alle letselschadeposten die u heeft nadat u bent gevallen. Veel voorkomende schadeposten na een val van een dak zijn de volgende:

  • Medische kosten
  • Eigen risico zorgverzekering
  • Extra reiskosten
  • Schade aan kleding of persoonlijke eigendommen
  • Kosten voor hulp in de huishouding
  • Extra reiskosten als gevolg van het ongeval
  • Verlies aan verdienvermogen
  • Emotionele schade en pijnklachten (Smartengeld)

Gratis juridische hulp

Bent u van een dak gevallen en wilt u een schadevergoeding claimen? Wij helpen u hier graag bij. En bij aansprakelijkheid van de werkgever is onze hulp voor u gratis. De verzekering van de werkgever moet de kosten van uw juridische bijstand namelijk ook vergoeden. Onze hulp is dan onderdeel van uw schadevergoeding. Wij hebben ervaren en betrokken letselschadejuristen in dienst die u graag helpen te krijgen waar u recht op heeft, zodat u zich onderhand kunt richten op uw herstel. Wij zijn aangesloten bij het keurmerk van het Register Letselschade van de Letselschade Raad. Hiermee is voor u een professionele en transparante belangenbehartiging gegarandeerd.

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op voor meer informatie, of doe onze letselschadetest. Wij helpen u graag.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74