Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
9,3

Klanten geven ons gemiddeld een 9,3 uit 262 stemmen

Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Aansprakelijkheid bij een aanrijding

Hoe is de aansprakelijkheid bij een aanrijding geregeld? Het is een veelgestelde vraag van slachtoffers van een verkeersongeval. Ieder draagt zijn eigen schade is de regel, behalve als een ander aansprakelijk is. Wanneer vastgesteld kan worden dat iemand anders de schade heeft veroorzaakt, kunt u van die persoon schadevergoeding eisen.

De tegenpartij moet dan wel eerst de aansprakelijkheid voor de aanrijding erkennen. Bent u onverhoopt betrokken geraakt bij een aanrijding en heeft u hierbij letsel opgelopen? Dan kunt u wellicht kosteloos gebruik maken van deskundige juridische hulp bij de afwikkeling van uw letselschade. Onze letselschade-experts bekijken aan de hand van uw verhaal graag welke mogelijkheden er voor u zijn.

Globaal ziet het traject van letselschade verhalen er zo uit:

 • Vrijblijvende inschatting van uw zaak
 • Letselschade-expert bezoekt u thuis
 • Tegenpartij aansprakelijk stellen
 • Berekenen van alle letselschade
 • Discussiëren over de schade met verzekeraars
 • Smartengeld bepalen
 • Eindregeling letselschade

Bent u gewond geraakt en wilt u weten hoe de aansprakelijkheid bij een aanrijding is geregeld? Doe de letselschadecheck of laat uw gegevens achter, dan bellen wij u terug.

Schuld en aansprakelijkheid bij een aanrijding

Schuld en aansprakelijkheid bij een aanrijding worden nog regelmatig met elkaar verward. Is iemand aansprakelijk voor het ongeval, dan betekent aansprakelijkheid volgens het Nederlands recht dat diegene verplicht is om uw schade te vergoeden. Iemand kan echter ook aansprakelijk zijn voor letselschade zonder hier schuld aan te hebben. Ouders zijn bijvoorbeeld aansprakelijk voor het doen en laten van hun minderjarige kinderen. Zo kan het voorkomen dat het kind schuld heeft aan het veroorzaken van letselschade en dat de ouders hiervoor aansprakelijk zijn.

Aansprakelijkheid bewijzen

Om schadevergoeding te krijgen, dient de aansprakelijkheid bij een aanrijding bewezen te worden met tastbare stukken of verklaringen van getuigen. Het Europees Schadeformulier is een voorbeeld van zo’n belangrijk bewijsstuk. Als ook de veroorzakende partij het formulier (incl. toedrachtomschrijving) heeft ondertekend, heeft u sterk bewijs in handen. Ook getuigenverklaringen en foto’s kunnen helpen de aansprakelijkheid bij een aanrijding helder te krijgen.

Aansprakelijkheid in verschillende situaties

Aansprakelijkheid bij een aanrijding is afhankelijk van een aantal factoren.

 • Heeft u zelf een verkeersfout gemaakt
 • Heeft een ander een verkeersfout gemaakt
 • Bent u beiden zijn verantwoordelijk
 • Bent u als fietser of voetganger aangereden
 • Is de aanrijding door een dier veroorzaakt

Alle situaties brengen een andere verdeling van aansprakelijkheid tot stand, die weer van invloed is op de hoeveelheid letselschade die u vergoed kunt krijgen.

Zelf een verkeersfout gemaakt

Bent u bijvoorbeeld door rood licht gereden of verleende u geen voorrang en ontstaan daardoor een aanrijding, dan is de andere partij uiteraard niet aansprakelijk en kunt u geen letselschade verhalen. De tegenpartij kan zijn of haar schade in dat geval echter wel op u verhalen.

Een ander heeft een verkeersfout gemaakt

Verleende de ander geen voorrang of reed deze door rood licht en veroorzaakte diegene daarmee het ongeval, dan ligt de aansprakelijkheid voor de aanrijding bij deze partij en heeft u wel recht op schadevergoeding.

Beiden zijn verantwoordelijk

Heeft u beiden een verkeersfout gemaakt? Dan bent u beiden aansprakelijk voor de aanrijding. Voor de gedeeltelijke vergoeding van de schade wordt eerst uitgezocht in hoeverre de gemaakte fouten aan het ongeval hebben bijgedragen.

> Meer over wat te doen na een auto-ongeluk

Een fietser of voetganger aangereden met de auto

Fietsers en voetgangers worden door de wet extra beschermd, omdat zij behoren tot de groep ‘kwetsbare verkeersdeelnemers’. Wanneer u als automobilist een fietser of voetganger aanrijdt, bent u altijd aansprakelijk voor de aanrijding, ook wanneer de andere partij deels zelf schuldig is. U moet minimaal 50% van de schade vergoeden, tenzij er sprake is van overmacht.

Op de fiets of lopend een motorvoertuig aangereden

Als u op fiets of als voetganger in botsing komt met een motorvoertuig en u heeft een verkeersfout gemaakt, dan bent u aansprakelijk voor de schade van de automobilist. Uw eigen schade kunt u claimen bij de automobilist. U bent volgens de wet extra beschermd.

Een aanrijding met een dier

Komt u in botsing met een overstekend dier? Dan ligt de aansprakelijkheid van de aanrijding bij de eigenaar van het dier. De schade komt voor uw eigen rekening indien er geen eigenaar is.

Een eenzijdige aanrijding

Wanneer u betrokken raakt bij een eenzijdig ongeluk kan de aansprakelijkheid voor de aanrijding bij de wegbeheerder liggen. U moet dan echter wel aan kunnen tonen dat het ongeval door een gebrek aan de weg is ontstaan. Is er geen gebrek aan de weg, dan betaalt u uw eigen schade zelf. De eventuele schade aan het wegdek, veroorzaakt door u, dient u eveneens te vergoeden.

Hoeveel schade claimen na een aanrijding?

Als u een verkeersongeval heeft gehad en de tegenpartij heeft aansprakelijkheid voor de aanrijding erkend, dan kunt u een schadevergoeding indienen. De verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij zal uw schade moeten vergoeden. Heeft u zelf ook schuld aan het ongeval? Dan krijgt u alleen de schade vergoed die met de mate van aansprakelijkheid overeenkomt. Is het ongeluk voor 25% uw schuld, dan geldt dat de tegenpartij voor 75% aansprakelijk is voor de aanrijding. U krijgt dan 75% van uw schade vergoed en de overige 25% draagt u zelf.

> Meer over letselschade claimen na aanrijding

Welke schade claimen na een aanrijding?

U kunt onder meer de volgende schade claimen na een aanrijding:

 • Schade aan uw auto en eventueel vervangend vervoer
 • Schade aan persoonlijke eigendommen, zoals telefoon, bril, kleding en bagage
 • Schade als gevolg van uw letsel
 • Wettelijke rente
 • Juridische kosten

Voorbeelden van schade als gevolg van uw letsel

 • Inkomensverlies
 • Medische kosten
 • Kosten huishoudelijke hulp
 • Kosten zelfwerkzaamheid
 • Studievertraging

> Meer over hoogte schadevergoeding berekenen bij letselschade

Heeft u als gevolg van het ongeval letselschade opgelopen waardoor u levensvreugde is afgenomen of omdat u bepaalde dingen niet meer kunt doen? Dan moet degene die aansprakelijk is voor de aanrijding tevens smartengeld betalen, een vergoeding voor uw leed en pijn.

Kosteloze juridische bijstand

Het valt in de praktijk niet altijd mee om aansprakelijkheid bij een aanrijding aan te tonen en schadevergoeding te claimen. Schakel daarom de juridische hulp van de letselschadejuristen- en experts van B&O Letselschade in. Wij stellen de tegenpartij aansprakelijk voor de aanrijding, dienen de schadevergoeding in en begeleiden u tijdens het gehele letselschadeproces.

Indien er iemand anders aansprakelijk is voor de aanrijding, kost onze hulp u bovendien helemaal niets. De tegenpartij (verzekeringsmaatschappij) dient onze kosten dan tevens te vergoeden. Neem vandaag nog contact met ons op of laat uw gegevens achter, zodat wij u terug kunnen bellen.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen