Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
9,3

Klanten geven ons gemiddeld een 9,3 uit 262 stemmen

Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Aanrijding met de auto en letselschade

In het kort

 • Bij het beoordelen van de aansprakelijkheid zijn de verkeersregels ter plaatse relevant
 • De aansprakelijke partij is schadeplichtig voor de letselschade van het slachtoffer
 • Bij een aanrijding met de auto kan ook sprake zijn van gedeelde schuld
 • Bij een aanrijding tussen auto's en fietsers / voetgangers gelden andere regels
 • Passagiers of inzittenden krijgen hun letselschade altijd vergoed
 • Zelf een aanrijding veroorzaakt? Check dan of u een SVI verzekering hebt
 • Onze letselschade-experts staan u kosteloos bij, leg ons uw situatie voor
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Een aanrijding met de auto: Bijna elke automobilist krijgt er vroeg of laat mee te maken. Vaak gaat het gelukkig om onschuldige aanrijdingen, waarbij alleen blikschade optreedt. Vervelend? Zeker. Het levert een hoop soesa op met (dure) reparaties en het claimen van de schade bij de verzekering. Maar een aanrijding met de auto kan ook een stuk erger aflopen als er letselschade optreedt. Dit is de schade als gevolg van persoonlijke verwondingen. Die kunnen variëren van mild tot zeer ernstig. In vrijwel alle gevallen heeft het echter een grote impact op het leven van het slachtoffer.

Bij letselschade door een aanrijding met de auto kunt u recht hebben op schadevergoeding. Voorwaarde is dat iemand anders schuld heeft aan het ongeval. Wij zijn er om u hierbij te helpen en vaak is dit voor u kosteloos. Weten waar u recht op heeft: bel ons dan op 085-8771774 of stuur een bericht via deze website.

Aanrijdingen en letselschade: De cijfers

Nederland is een dichtbevolkt land en het wegennet wordt intensief gebruikt. Een aanrijding met de auto vindt dan ook regelmatig plaats, met ieder jaar weer honderden doden en nog veel meer gewonden. Uit cijfers van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt bijvoorbeeld dat er in 2014 maar liefst 20.700 ernstige verkeersgewonden waren.

Over 2015 is bekend dat het aantal verkeersdoden op wegen waar 130 kilometer per uur mag worden gereden in 2015 is verdrievoudigd. Meer onderzoek is nog nodig, maar het lijkt aannemelijk dat de verhoging van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur leidt tot een groter aantal verkeersdoden en –gewonden.

Een auto-ongeluk, en dan?

Na een aanrijding denkt u waarschijnlijk niet direct aan het claimen van schade. Er komt echter een moment dat dit onderwerp aan de orde komt. Naast de schade aan uw auto, heeft de aanrijding u ook verwond. Waar het verhalen van autoschade redelijk eenvoudig is, komt er aanzienlijk meer kijken bij het berekenen en claimen van letselschade. Voor het beste resultaat zijn onderstaande zaken van belang.

 • Na het ongeval is er mogelijk politie bij geweest of heeft u een schadeformulier ingevuld en zelf foto’s gemaakt. Het proces verbaal kunnen wij opvragen, het schadeformulier en de foto’s ontvangen wij graag van u
 • Bewijs van lichamelijk letsel is belangrijk. Dit komt in de vorm van informatie van artsen en therapeuten die u hebben behandeld. Zorg ervoor dat u spoedig na het ongeval naar uw klachten laat kijken en dat u de therapie volgt die wordt aanbevolen. De betreffende behandelaars worden door ons benaderd voor informatie
 • Maakt u kosten door het ongeval of mist u inkomsten? Om deze schade te claimen hebben wij facturen, bonnen en loonstroken nodig.

Kunnen wij uw zaak in behandeling nemen, dan bezoeken wij u in de meeste gevallen thuis, waar u de eerste zaken aan ons kunt overhandigen. Van dit gesprek maken wij een bezoekverslag dat de basis vormt voor de verdere behandeling van uw zaak. Meer weten over wat in eerste instantie te doen na een aanrijding met de auto, klik dan op de link.

Wie is aansprakelijk bij een aanrijding met de auto?

Als u zelf letselschade heeft opgelopen als gevolg van een aanrijding met de auto, is de belangrijkste vraag natuurlijk: Wie gaat die schade betalen? Juridisch gezien ligt deze vraag niet altijd even eenvoudig. Letselschadezaken kunnen nog wel eens uitlopen in een juridisch steekspel tussen verzekeraar en slachtoffer. Het slachtoffer begeeft zich dan al snel in een minder sterke positie door een gebrek aan kennis en financiële middelen.

Als hoofdregel geldt dat de bestuurder die schuld heeft aan het ongeluk, meestal door het overtreden van verkeersregels, de letselschade van de andere partij moet vergoeden. Het kan natuurlijk gebeuren dat beide partijen in bepaalde mate schuld hadden aan het ongeluk. Bijvoorbeeld, er vindt een aanrijding met de auto plaats waarbij de ene auto door rood reed en de andere auto een snelheidsovertreding beging door te hard te rijden. In dit soort gevallen wordt de plicht tot betaling van de schade verdeeld naar gelang de schuld van beide partijen.

Het kan ook gebeuren dat de verzekeraar van degene die het ongeluk veroorzaakte, de aansprakelijkheid afwijst. Soms is dit onterecht en alleen een poging om geen letselschade te betalen. Voor slachtoffers is dit erg vervelend en het kan leiden tot lang gesteggel over de aansprakelijkheidsvraag.

Bij een aanrijding met de auto en een ander motorvoertuig wordt enkel gekeken naar de schuldvraag. Bij een aanrijding waarbij fietsers of voetgangers betrokken zijn, ligt dit anders. Deze verkeersdeelnemers worden wettelijk beschermd en ontvangen in beginsel tenminste 50% schadevergoeding, ook al zijn ze zelf geheel verantwoordelijk voor het ongeval.

Als u betrokken bent geweest bij een aanrijding met de auto en daarbij letselschade hebt opgelopen, is het verstandig om een letselschadebureau in te schakelen. Wij kunnen u kosteloos advies geven over de kansen om uw letselschade vergoed te krijgen. Vervolgens kunnen we juridische bijstand verlenen om de schade succesvol te claimen.

Extra bescherming voor passagiers bij letselschade

Hebt u als passagier letselschade opgelopen, dan geldt een bijzondere regel. Passagiers hebben (in beginsel) zelf geen schuld aan een verkeersongeval en worden daarom wettelijk extra beschermd. Bij een aanrijding met de auto dienen de passagiers altijd hun letselschade vergoed te krijgen. Van de aansprakelijke derde partij, of via de WA-verzekering van de bestuurder. De WA-verzekering van de bestuurder betaalt de schade in het geval dat de bestuurder degene is die een ongeluk veroorzaakte.

In de Bedrijfsregeling Schuldloze Derde staat bepaald dat letselschade van passagiers altijd volledig wordt vergoed. Het gaat dan om letselschade, maar ook om eventuele materiële schade aan bezittingen, zoals kleren, mobiele telefoon etc.

Was u als passagier betrokken bij een aanrijding met de auto, kunt wij u veelal kosteloos bijstaan. Vraag onze letselschade-experts om vrijblijvend advies.

Zelf verantwoordelijk voor de aanrijding

Wat gebeurt er als u zelf schuld heeft aan het ontstaan van een aanrijding met de auto? U moet dan in ieder geval als aansprakelijke partij de schade van de andere partij vergoeden. Maar hoe zit het dan met uw eigen letselschade?

Ook in het geval dat u zelf de aanrijding met de auto hebt veroorzaakt, kunt u een vergoeding krijgen voor uw letselschade. Dit gebeurt dan op basis van de Schadeverzekering Inzittenden (SVI). De SVI vergoedt de letselschade die zowel de bestuurder als de inzittenden van de auto oplopen bij een aanrijding. De schuldvraag speelt hierbij geen rol. Dus ook als u zelf schuld heeft aan het ongeval, kunt u een beroep doen op de SVI om uw letselschade vergoed te krijgen. Let wel dat de SVI geen verplichte verzekering is: Raadpleeg uw polis om te zien of u deze verzekering heeft.

Een andere verzekering die mogelijk uitkomst biedt is de Ongevallenverzekering Voor Inzittenden (OVI). Dit is een zogenaamde sommenverzekering die uitkeert op basis van vooraf vastgestelde bedragen in geval van overlijden of blijvende invaliditeit. In tegenstelling tot de SVI, vergoedt de OVI dus niet de schade die u daadwerkelijk heeft geleden. Net als bij de SVI, is de schuldvraag ook voor de OVI niet relevant. Als u zelf schuld heeft aan de aanrijding, kunt u nog steeds een beroep doen op deze verzekering.

Letselschadevergoeding na aanrijding met de auto

De vraag of u een letselschadevergoeding kunt claimen, hangt dus voor een groot gedeelte af van twee factoren:

 • Wie aansprakelijk is voor de aanrijding met de auto
 • Wat voor soort verzekering u heeft afgesloten

In de meeste gevallen kunnen wij u snel vertellen wat uw kansen zijn om succesvol een letselschadevergoeding te claimen. U kunt hiervoor gebruikmaken van onze gratis adviesservice. Zonder dat het u iets kost, vertellen wij u of en hoe u vergoeding van uw letselschade kunt krijgen.

En om u nog wat verder gerust te stellen: Ook de juridische bijstand die wij verlenen om de letselschadezaak af te wikkelen, is in de meeste gevallen gratis. Als een andere partij aansprakelijk is voor de letselschade, dan worden ook onze kosten op die partij verhaald.

Wilt u meer weten over hoe wij u kunnen helpen als u letselschade hebt opgelopen na een aanrijding met de auto? Bel ons dan op 085-877 17 74 of neem direct contact op via de site.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen